Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Aktuální počasí

Počasí dnes:

23. 10. 2018

zata

Bude oblačno až zataženo, k večeru od SZ místy déšť. Denní teploty 9 až 13°C. Noční teploty 8 až 4°C.

Přehrát/Zastavit Další

Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Jídelníček

    22. 10. - 26. 10. 2018
 

PONDĚLÍ

polévka: zelňačka - 1,9,3

 

srbské rizoto s krůtím masem, sýr, červená řepa – 7

 

nápoj: čaj, mléko ochucené,mléko, mléko, voda s citronem -7

ÚTERÝ

polévka: dýňová -  01,9,3

 

filety z tresky po seversku, bramborová kaše, zelenina  – 4,7

 

nápoj: čaj, mléko, ochucené mléko, voda s pomerančem -7

STŘEDA

polévka: zeleninová s kuskusem – 01,9,3

 

kuřecí stehna na zelí a medu, bramborový knedlík – 01,3,7,6

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, voda s citronem, mléko -7

ČTVRTEK

polévka: hrachová se zeleninovými kuličkami – 01,9,3,6,7

 

hovězí se zázvorem, brambory, zelenina, jogurt– 01,7

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, mléko, voda s citronem-7

PÁTEK

polévka: drožďová s loupanou pohankou – 01,9,3

 

fazolový rendlík, chléb, ovoce – 01,7,6

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, voda s citronem, mléko -7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky:

 Alergeny:        1 - obiloviny obsahující lepek

            1.1 pšenice, 1.2 žito, 1.3 ječmen, 1.4 oves, 1.5 špalda,
            1.6 kamut nebo jejich hibridní odrůdy a výrobky  z nich

                        2 - korýši

3 - vejce

4 - ryby

5 - podzemnice olejná

6 - sója

7 - mléko

8 - skořápkové plody

9 - celer

10 - hořčice

11 - sezamová semena

12 - oxid siřičitý

13 - vlčí bob

 

V případě dotazů prosím kontaktujte vedoucí ŠJ.

Změna jídelníčku vyhrazena!
 


 

OZDRAVENÍ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
 

Na školení konaném dne 30. 1. 2015 v Praze byla všem vedoucím ŠJ znovu doporučována nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury. Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností. Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.

1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký

2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm

Do jídelníčku NEPATŘÍ:

UZENINY (párky, salámy), UZENÉ MASO = velký obsah soli, nekvalitní maso, koření

SLANINA, ŠPEK = velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ DO BEZMASÝCH POKRMŮ

U jednotlivých jídel je uveden počet, KOLIKRÁT ZA JEDEN MĚSÍC by se měl daný pokrm ve školní jídelně připravovat.

Polévky: NE MASOVÉ POLÉVKY KE SLADKÝM A LUŠTĚNINOVÝM POKRMŮM

zeleninové 12 x

luštěninové 3x a více

masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou) 2 x

doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.

Maso: střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové

Kuřecí 3 x   Ryby 2 x a více   Vepřové 4 x maximum

Přílohy:

Obiloviny -zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa) 7x, Knedlíky: 2x houskové 2x bramborové (s celozrnnou moukou)

Zelenina: DENNĚ - Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí

Vhodné kombinace:

LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY,luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota, BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA (bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)

Nevhodné kombinace:

BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE +PÁREK + KYSELÁ OKURKA.

K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.

 



VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ SOUTĚŽE
„O NEJLEPŠÍ OBĚDOVÉ MENU“

V první řadě chci poděkovat za zaslané recepty, kterých jsme obdrželi k posouzení celkem 12. Krátce k hodnocení. Vycházeli jsme především ze složení jednotlivých jídel, kdy jsme brali v potaz nutriční doporučení pro školní stravování. Minimální používání měkkých salámů, párků a jiných uzenin obsahující vysoký podíl soli, tuku, koření a jiných přidaných látek, které jsou z nutričního hlediska ničím významné a přínosné, tím spíše ne pro děti. Používání dochucovadel jako je worcestrová a sójová omáčka. V receptech se objevila i vína, alkohol ve školním stravování opravdu není přípustný. Posuďte sami, zdali výsledný efekt domácí a školní kuchyně je srovnatelný? Dále jsme museli přihlédnout na prostorové a materiální vybavení naší kuchyně. Některá zajímavá jídla  na našem pracovišti, které je kapacitně na hranici, nelze bohužel uvařit. Výherní recepty zařadíme do jídelníčku v nejbližším možném termínu, kde bude uvedeno jméno, dle koho se jídlo vařilo. V příštím školním roce bychom rádi soutěž zopakovali, a věřím, že budeme moci vybírat z ještě více receptů. Ještě jednou děkuji všem za jejich čas a nyní již k výsledkům.

 

  1. Dýňová polévka (Ondřej Šolc, 4. tř.)

      Kuře s omáčkou gyros, brambory (Eliška Dvořáková, 2. tř.)

 

  1. Mrkvová polévka (Tomáš Volkman, 1. tř.)

      Kuřecí maso v kukuřičných lupíncích (Lukáš Pažout, 8. tř.)

 

  1. Francouzská cibulačka (Nelly Zeithammerová, 1. tř)

      Špenátové špagety (Klára Skopcová, 1. tř.)

 

Vedoucí školní jídelny Alena Mlsnová