Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Aktuální počasí

Počasí dnes:

22. 9. 2020

poloj

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 22 až 26°C. Noční teploty 13 až 9°C.

Přehrát/Zastavit Další

Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Jídelníček

21. 9. - 25. 9. 2020
 

PONDĚLÍ

polévka: zeleninová s loupanou pohankou - 01,6,9

 

kuřecí nudličky na kari, rýže, ovoce – 01,7

 

nápoj: čaj, mléko, voda s ovocem TROPICO, ochucené mléko, voda -7

ÚTERÝ

polévka: fazolová – 01,6,9,3

 

květákový mozeček, brambory, tvaroh ochucený – 3,7

 

nápoj: čaj, mléko, voda s citronem, ochucené mléko, voda -7

STŘEDA

polévka: bramborová - 01,3,9

 

zapečené lasagne s mletým masem a mozzarellou – 01,7,3,6

 

nápoj čaj, mléko, voda s ovocem TROPIKO, ochucené mléko,voda-7

ČTVRTEK

polévka: brokolicová -  01,9,3

 

krůta na bylinkách, bramborová kaše, čerstvá zelenina – 01,7

nápoj: čaj, mléko ochucené, mléko, voda, voda s ovocem TROPICO -7

PÁTEK

polévka: bretaňská směs s celozrnným bulgurem - 01,3,9

 

kovbojský cizrnový guláš, pečivo – 01,7,6

 

nápoj: čaj, mléko, voda s TROPICO, ochucené mléko, voda -7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky:

 Alergeny:   

              1 - obiloviny obsahující lepek:

            01 pšenice, 02 žito, 03 ječmen, 04 oves, 05 špalda,
            06 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky  z nich

                    2 - korýši

3 - vejce

4 - ryby

5 - podzemnice olejná

6 - sója

7 - mléko

8 - skořápkové plody

9 - celer

10 - hořčice

11 - sezamová semena

12 - oxid siřičitý

13 - vlčí bob

 

V případě dotazů prosím kontaktujte vedoucí ŠJ.

Změna jídelníčku vyhrazena!
 


 

OZDRAVENÍ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
 

Na školení konaném dne 30. 1. 2015 v Praze byla všem vedoucím ŠJ znovu doporučována nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury. Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností. Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.

1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký

2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm

Do jídelníčku NEPATŘÍ:

UZENINY (párky, salámy), UZENÉ MASO = velký obsah soli, nekvalitní maso, koření

SLANINA, ŠPEK = velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ DO BEZMASÝCH POKRMŮ

U jednotlivých jídel je uveden počet, KOLIKRÁT ZA JEDEN MĚSÍC by se měl daný pokrm ve školní jídelně připravovat.

Polévky: NE MASOVÉ POLÉVKY KE SLADKÝM A LUŠTĚNINOVÝM POKRMŮM

zeleninové 12 x

luštěninové 3x a více

masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou) 2 x

doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.

Maso: střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové

Kuřecí 3 x   Ryby 2 x a více   Vepřové 4 x maximum

Přílohy:

Obiloviny -zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa) 7x, Knedlíky: 2x houskové 2x bramborové (s celozrnnou moukou)

Zelenina: DENNĚ - Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí

Vhodné kombinace:

LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY,luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota, BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA (bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)

Nevhodné kombinace:

BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE +PÁREK + KYSELÁ OKURKA.

K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.