Vyhledávání

rozšířené vyhledávání ...

Aktuální počasí

Počasí dnes:

10. 4. 2020

obl

Bude polojasno až oblačno. Denní teploty 16 až 20°C. Noční teploty 6 až 2°C.

Přehrát/Zastavit Další

Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Jídelníček

9. 3. -  13. 3. 2020
 

PONDĚLÍ

polévka: rajská s jáhlami – 01,3,6,7,9

 

vařené vejce, čočka na kyselo, okurka - 01,3

 

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, mléko, voda s TROPICO, voda - 7

ÚTERÝ

polévka: kapustová s vejci -  01,9,6,3

 

boloňské špagety s kuřecím masem, strouhaný sýr – 01,7,6

 

nápoj: čaj, mléko, ochucené mléko, voda s citronem - 7

STŘEDA

polévka: zeleninová s kuskusem a pohankou – 01,9,3

 

vařené vepřové maso, svíčková omáčka, houskový knedlík se špaldovou moukou – 01,05,7,3,6

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, voda s TROPICO, voda - 7

ČTVRTEK

polévka: cizrnová – 01,9,3

 

hovězí na zázvoru, brambory, sherry rajčátko – 01

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, mléko, voda s TROPICO, voda - 7

PÁTEK

polévka: gulášová - 01,9,3

 

krůtí prsa na houbách a pórku, rýže parbolaid, jogurt – 01,7

 

nápoj: čaj, mléko ochucené, voda s TROPICO, mléko, voda - 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vysvětlivky:

 Alergeny:   

              1 - obiloviny obsahující lepek:

            01 pšenice, 02 žito, 03 ječmen, 04 oves, 05 špalda,
            06 kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky  z nich

                    2 - korýši

3 - vejce

4 - ryby

5 - podzemnice olejná

6 - sója

7 - mléko

8 - skořápkové plody

9 - celer

10 - hořčice

11 - sezamová semena

12 - oxid siřičitý

13 - vlčí bob

 

V případě dotazů prosím kontaktujte vedoucí ŠJ.

Změna jídelníčku vyhrazena!
 


 

OZDRAVENÍ JÍDELNÍCH LÍSTKŮ
 

Na školení konaném dne 30. 1. 2015 v Praze byla všem vedoucím ŠJ znovu doporučována nová skladba jídelníčků. Nové trendy, nové receptury. Doporučení by mělo být podnětné a funkční. Změny zavádět postupně, dle svých možností. Z důvodu neustále rostoucí obezity, velkého příjmu bílkovin a naopak malého příjmu obilovin u dětí, žáků i studentů se doporučuje následující četnost pokrmů v jednom měsíci.

1. a 3. týden - 4x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký

2. a 4. týden - 3x maso + 1x bezmasý pokrm nesladký + 1x sladký pokrm

Do jídelníčku NEPATŘÍ:

UZENINY (párky, salámy), UZENÉ MASO = velký obsah soli, nekvalitní maso, koření

SLANINA, ŠPEK = velký obsah tuku, bílkovin = NEPATŘÍ DO BEZMASÝCH POKRMŮ

U jednotlivých jídel je uveden počet, KOLIKRÁT ZA JEDEN MĚSÍC by se měl daný pokrm ve školní jídelně připravovat.

Polévky: NE MASOVÉ POLÉVKY KE SLADKÝM A LUŠTĚNINOVÝM POKRMŮM

zeleninové 12 x

luštěninové 3x a více

masové, vývary s masem (hovězí, gulášová, boršč, s masovou zavářkou) 2 x

doporučené zavářky: jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, vločky apod.

Maso: střídat různé druhy – hovězí, krůtí, králík, ryby, kuřecí, vepřové

Kuřecí 3 x   Ryby 2 x a více   Vepřové 4 x maximum

Přílohy:

Obiloviny -zařazovat více obilovin (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, tarhoňa) 7x, Knedlíky: 2x houskové 2x bramborové (s celozrnnou moukou)

Zelenina: DENNĚ - Čerstvá, tepelně opracovaná, preferovat kysané zelí

Vhodné kombinace:

LUŠTĚNINY + OBILOVINY (chléb, celozrnné pečivo), LUŠTĚNINY + ZELENINOVÉ SALÁTY,luštěniny přidávat do rýže, těstovin - luštěninový karbanátek, nákypy, guláše, omáčky, rizota, BRAMBOROVÁ POLÉVKA + ČOČKA (bez vejce, bez masa, jen se zeleninou!)

Nevhodné kombinace:

BUCHTY + GULÁŠOVÁ POLÉVKA, MASOVÁ POLÉVKA + ČOČKA + VEJCE, HRACHOVÁ KAŠE +PÁREK + KYSELÁ OKURKA.

K luštěninám nepodávat mléko ani mléčný dezert, masovou a rybí polévku.